woensdag 12 oktober 2011

Kankermaand

Voor degenen die er niet zo mee bezig zijn: het is oktober. Nou kent iedereen Oktober, sommigen wat langer dan anderen. Oktober betekent niet alleen herfst, maar is jaren geleden ook uitgeroepen tot borstkankermaand.

Eind september zat ik er al tegenaan te hikken. Lichtelijk geïrriteerd dat ik ongevraagd een hele maand geconfronteerd zou gaan worden met de ziekte, de periode waar ik nog letterlijk misselijk van word als ik eraan terugdenk. In dat kader had ik een kankergedicht uit de pols geschud. Ik moest de confrontatie even kwijt. Het werkte, want ik werd er vrolijk van. Later vernam ik dat niet iedereen gecharmeerd is van mijn gebruik van het woord kanker, bijvoorbeeld kankerochtend. Dat zou confronterend zijn. Weer kwam er een bozigheid in me op, eenzelfde soort rebellie als wanneer ik het woord kanker voor een zelfstandig naamwoord zet.

Hoezo confronterend?! Dit is mijn kankerblog, die gaat nou eenmaal over kanker. Ik was ook niet gecharmeerd van het feit dat ik kanker kreeg. Kanker, Kanker, Kanker! Je hoeft het niet te lezen, denk ik nog steeds geërgerd. Misschien ook omdat het me niet persoonlijk gezegd wordt, zodat ik er niet naar kan vragen, over kan praten. Ik voel onbegrip, tegelijkertijd besef ik dat ik wellicht niet de juiste woorden heb gehoord in de werkelijke context. Maar toch. Dit is het bericht en daar moet ik het mee doen. Net als dat je te horen krijgt dat je kanker hebt: “Alstublieft mevrouw, u heeft kanker, doet u het daar maar mee.”

Praten over kanker is sowieso lastig met mensen die het niet zelf gehad hebben. Zelfs als ze het wel gehad hebben, zijn er nog steeds verschillende varianten, gradaties en behandelingen. Toch praat dat gemakkelijker, ondanks dat iedereen daar weer anders mee omgaat. Er is altijd een gemeenschappelijk gevoel of ervaring, een “gemene” deler. Je deelt hoe dan ook het feit dat je de diagnose kanker te horen hebt gekregen en daarvoor behandeld bent.

Velen schrijven het van zich af. Zo ook ik. Het is mijn uitlaatklep, zo krijg ik zelf op een rijtje wat het met me doet, zo kan ik een eind weg reflecteren. Misschien is het fijn voor Jip later, voor mezelf als ik het me niet meer zo goed kan herinneren. De blog helpt mij te schrijven. Het heeft Lisa Lynch geholpen (http://alrighttit.blogspot.com/). Vandaag heb ik het boek van Sophie van der Stap gekocht: Meisje met negen pruiken (http://www.sophievanderstap.nl/), nadat ik op de kaft van een ander boek had gelezen dat kanker 5000 jaar teruggaat (http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5/9789023426981_De-keizer-aller-ziektes.htm). Hoezo modeziekte? Het is in ieder geval een geliefd onderwerp om over te schrijven, onder andere door amateurs zoals ik. Als je bij bol.com zoekt op “kanker”, krijg je 324 hits; in de boekhandel onder het bordje “waargebeurd” staan vooral persoonlijke verhalen over kanker.

Vreemd genoeg ga ik er vaak standaard van uit dat een vrouw borstkanker heeft (gehad) als ze ernstig ziek is (geweest) of kanker heeft. Die overtuiging had ik ook toen ik Sophie’s boek kocht. Eenmaal thuis bedacht ik dat ze wellicht helemaal geen borstkanker heeft gehad. Zo begon ik direct te lezen tot ik begreep dat het op haar longen zat. Wat ik daar nou van moet vinden, ik weet het nog niet. Eén ding is zeker, we hebben hoe dan ook allebei op veel te jonge leeftijd te horen gekregen dat we kanker hadden. Waarschijnlijk hebben we meer “gemene” delers, onder welke chemotherapie. Daar gaat het niet om. Het gaat om haar verhaal, hoe zij haar gevoel en ervaring heeft beleefd. Ik wil het weten, misschien herkennen, en zal het daarom lezen, ooit. Maar ik hoef het niet te lezen, dat kankerboek.

Oktober loopt nog ruim twee weken. Ik heb voor het eerst het Pink Ribbon Magazine gekocht en gelezen. Ik heb het kankergedicht geschreven en semi-alert de krant gelezen, tv gekeken of er extra aandacht aan borstkanker werd besteed. Verder dan het roze lintje door het logo van Net5 kom ik niet. De aanloop naar de maand is heftiger dan de maand zelf. Op de site van Pink Ribbon (http://www.pinkribbon.nl/) lees ik dat het voor patiënten soms ook te veel roze is. Hoeveel tijd zal er overheen gaan voordat ik zal of wil deelnemen aan de borstkankermaand? In de tussentijd kan ik naar de bijeenkomsten voor Jonge Vrouwen met Borstkanker, praten met lotgenoten, feest(je) der herkenning. Daar ben ik deze maand achter gekomen dat dat de reden is waarom ik naar die avonden wil: het zijn lotgenoten, zij kúnnen me begrijpen. Tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig waarom er zo weinig vrouwen aanwezig zijn. Ik ga het de volgende keer vragen, op zo’n kankeravond. Ik wens jullie nog een voorspoedige (borst)kankermaand toe.

Het staat vrij om hieronder een kankerreactie te geven of een kankermail te sturen. Ik ben geen liefhebber van telefoneren, maar spreek des te liever af, noemt het maar een kankerdate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten